Работа, която да обичаш – упражнения

04hopp_CA2.600

Наред със задоволителна връзка, кариера, която да харесваме е една от големите задачи на един удовлетворен живот. С вас съм споделяла какво научих в корпорациите, съвета на 80 годишната моя успешна приятелка за работата, както и безценните творчески мигове в които съм била доволна от свършеното и са ми давали посока.

Продължавам да дълбая в темата, защото за да разбера къде да си насоча енергията се иска да познавам мене си (а това е адски трудно за всички ни). С дълбоко практически дух, споделям следните упражнения, които да ти помогнат да очертаеш аспирациите и желанията си преди да е станало твърде късно:

Стъпка 1

Пресметни колко години ти остават да живееш спрямо средната продължителност на живот в страната (за България е 74 години). Наплаши се като отрежеш 20 години за ситуации като рак или сърдечен удар (две основни причини за смъртност). Идеята е да създадеш една конструктивна, полезна тревожност около ограниченото време, което ти остава – за да преодолееш тенденцията да мислиш, че няма много спешност в това да се хванеш с нещата, които всъщност са ти важни в живота.

Стъпка 2

Ако ти остава само година живот, какво би направила? Ако имаш голямо желание да си вземеш 12-месечна ваканция, какво говори това за идеята ти за работа/за сегашната ти работа? Можеш ли да си представиш, че ако имаш само една година, ще искаш да прекараш по-голямата част от нея работейки? Каква трябва да е работата ти, за да те накара да се чувстваш по този начин?

Стъпка 3

Какво искаш да кажат хората за теб на погребението ти? Ще кажат много приятни и докосващи неща, но се фокусирай върху нещата, които броиш за истински постижения – особено такива каквито никой не се сеща да спомене (или пък не знае за теб) освен ако не си ги обговорил с тях.

Например:

Как си се справил със страховете си около това да стартираш от нищото/сам.

Как си се научила да се справяш по-добре с авторитети.

Как си се научил да мислиш, че живота не се случва постоянно някъде другаде.

Как си намерила начин да интегрираш творческите си наклонности с работата си (която в началото не е изглеждала като да има потенциал за това).

Аз самата съм активирала въображението си около тези упражнения и дневниците скрибуцам с тях. Пиши ми какво си открил за себе си, ако се вдъхновиш! Аз съм на veronica.belcheva@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s