Да почнеш да рисуваш живота си в 2 стъпки

Фотоапаратите ни карат да си мислим, че е много лесно да уловим важните моменти. Но за да оценим истински какво има около нас, може би имаме нужда от по-необичайно, по-малко технологично средство: рисуването.

Когато нещо много ми хареса в света, искам да му направя снимка. Но има проблем. Снимането ми пречи да преживея точно тази красота, която ме е привлякла  на първо място.

A post shared by sharenasol (@sharenasoll) on Feb 20, 2017 at 7:55am PST

Не мога да рисувам. От малка гледам с възхищение художниците, ходя по музеи, но не виждам връзка между мен и рисуването. До преди три месеца. Когато прорисувах. Всичкото гледане на албуми и картини през годините ме е подготвяло, а випасана преживяването ми даде финалния щрих. Изкарах едночасов курс в skillshare (първите два месеца са безплатни) за скициране с акварели, и просто седнах да го правя. Ставам много по-наблюдателна, виждам много повече неща сега, като ги рисувам.

Първи опити:

A post shared by sharenasol (@sharenasoll) on Feb 20, 2017 at 2:59pm PST

а сега и по-изтънчени:

A post shared by sharenasol (@sharenasoll) on May 31, 2017 at 11:16am PDT

A post shared by sharenasol (@sharenasoll) on May 31, 2017 at 11:16am PDT

Как да започнеш:

  1. Трябва ти водоустойчива химикалка, и нещо за рисуване: моливи, пастели, или бои. Аз предпочитам акварелни бои. В Икеа продават хубави боички за оцветяване в комплект с четки, а аз използвам бои от Слънчоглед. Харесват ми химикалите на Faber-Castell. Но дори да нямаш тия неща, просто ти трябва чиста повърхност за писане и химикал.
  2. Наблюдаваш какво има пред теб и го пресъздаваш на листа, както си го разбереш. Не се стремим към съвършенство. Всичко е в практиката (и в няколко трика за пропорции и цветово съчетание, за които препоръчвам курсовете на skillshare)

И всеки път като си завърша скицата – цял нов свят изразяване разкрива. Може би ще се впусна в различни малки проекти с рисуването. Цъфтенето ни не е в големите натрупвания, а в малките редовни радости.

Всички можем да рисуваме. Криво-ляво, все тая, важното е да творим. Пробвай. Сподели. Може и с мен, ще се радвам.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s