Опознай себе си – 10 въпроса

Като някой, който пише в дневници от осем годишна, силата на писането ми е помогнала да осмисля големи въпроси от живота (за които няма статистики и готови отговори, а се искат време, обич и съчувствие към собствените ни преживявания). Трудно е да разберем кои сме наистина: какво искаме, как се чувстваме и защо реагираме по определени начини. Сократ е обобщил всички съвети от философията в две думи: “Опознай себе си”. Затова компилирах десет въпроса, които пробвах, и могат да помогнат и на теб в процеса на това да опознаеш себе си; през идеи и въпроси те ни дават пространство, в което да разберем себе си по-добре.

Изброй три произведения на изкуството (музика, литература и визуално изкуство/архитектура), които значат много за теб.
Често в изкуството ценим това, което не присъства достатъчно в живота ни. “Вкусът” ни е индикация за нужда. Например, обичаме спокойни картини, защото сме тревожни, или безгрижна музика, защото се чувстваме малко като в капан. Вкусът ни казва не само кои сме, но и в какво искаме да бъдем повече.

Какво обичаше да правиш като дете? Получаваш ли същите усещания сега?
В основата на добрата кариера стоят възрастните версии на детските ни хобита и удоволствия.

Какви неща са те накарали да завиждаш напоследък?
Научени сме да се ужасяваме от завистта и никога да не допускаме да я усетим. Но нещата и хората на които завиждаме всъщност ни дават много важен ориентир за нашите желания – които могат да ни подскажат много неща за нас самите. Прави си дневник на моментите в които усещаш завист – от него ще се формират потенциални пътеки, които да поемеш в бъдеще.

Опиши очакванията си около това как ще се развие животът ти спрямо Любовта, Кариерата и Здравето.
Очакванията са път към велики постижения – и също (когато не можем да ги посрещнем),  път към големи разочарования. Сравни надеждите си за себе си със средностатистическите данни. Прояви малко повече съчувствие към себе си като бъдеш по-реалистичен.

Ако знаех, че не мога да се проваля в професионалния си живот, бих пробвал да…
Често толкова ни е страх от дупката между нашите аспирации и реалността, че не смеем дори да изкажем някоя аспирация – съответно това прави реализирането и невъзможно. Дължим на себе си да заявим какво дълбоко в нас усещаме, че можем да правим и да бъдем – дори и никога да не се случи.

Направи карта на провалите си, и годината в която са се случили. Срещу всеки напиши какво научи.
Ще видиш модели. Най-доброто, което можем да направим е да си вземем поне малко прозрение от бедите ни.

За какво лъжеш в момента определени хора около себе си?
Разбираемо е. Никой от нас не живее в тотално добре-посрещащи среди. Белите лъжи са необходима цена за това да принадлежим към обществото. Желанието да сме напълно честни е наивна, дори опасна илюзия.

Какви неща биха уплашили любимите ти хора, ако ги знаеха за теб?
Няма проблем да имаш тайно Аз. Опитваме се да не уплашим тези, които обичаме.

Какво се опитваш да кажеш с дрехите си?
Дрехите са униформа. Те показват кои мислим, че сме и към коя група мислим, че принадлежим. Но начинът ни на обличане може също да носи информация за някои от нещата, за които се тревожим. От какво се опитваме да се предпазим чрез дрехите си?

Кога плачеш или искаш да плачеш (като възрастен)?
Много от сълзите ни като пораснали са провокирани не от болка, а от срещата с нещо рядко хубаво или сърцато (сдобряването между баща и син; неочакваната щедрост на някой коравосърдечен; прясно окосен красив парк). Това ни напомня колко много искаме светът да бъде друго яче – и колко ни е тъжно, че рядко е такъв.

*вдъхновено от пътуването ми до The School of Life in London

*на 9ти март във Фрейле в София ще си говорим за себе познаването и други такива чрез писане. Записването на veronica.belcheva@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s