любовни експерименти

20161204_133044

Забравям ключове, вещи, никога незнам кога трябва да си плащам сметката за телефона. Понякога забравям и с колко обич съм обградена. Но тя намира тия дни начин да ми напомни, с упоритост по-голяма и от тази на теленор.

Новогодишната нощ съм на събиране с познати, които свирят – китара, пиано, тромпет. И пеем. Още с влизането в апартамента на познатите знам, че тази нощ не ми се говори, а ми се пее. Пеем пет, шест часа, спираме за 20тина минути в полунощ да погледаме зарята над панелките, аз грача нещо химна, и се прибираме вътре и пак издебвам домакина да си пеем. Минаваме през естрада, народни песни, поп аранжименти. Правим зрителен контакт с музикантите, джам сешън, импровизираме. Някъде между песните съм се натряскала, защото не забелязвам как върви виното. Добре, че съм с Жорката да ми даде да пия вода. Това напасване на гласовете и хармонията която създаваме, това ми се струва една отлична нова година.

Събуждам се на първи януари и нямам глас, с махмурлук, както си трябва. Целият ден се разнасям из нас като призрак. Чувам се с моя скъп приятел Ивчо и прекарваме четири часа заедно в дълъг дълъг разговор във Фабрика Дъга. Докато спорим, проверяваме и разширяваме идеите си и просто се чувстваме добре един с друг, го гледам и си мисля. Не обичаме хората защото ще ги имаме завинаги; обичаме ги защото обичането ни променя, прави ни по-добри, по-здрави, по-истински.

На другия ден отивам при мойто гуру Вержи и и нося мед, пиле и лъжичка, щото е болна. Предложих и и вибратор и плюшена мечка, които тя елегантно отказа. От уж краткото гостуване го обръщаме на двучасов сърдечен разговор, който завършваме с по едно Намасте, щото то си е медитация нашия разговор, отвъд поколения и култури.

Докато се прибирам от Вержи си мисля: получаваме най-различни възможности да обичаме, под най-различни форми. Могат да бъдат сестри, гаджета, непознати с които пеем на Нова Година, писатели, учители, терапевти, музиканти, и Мъфи-та като моя котарак.

Не знам какво прави животът с мен като ми дава всички тези експерименти по обич, но си мисля, че някой от тия дни просто ще се разтопя в този прекрасен свят.