как започнах да правя обучения

20161122_161358

Хрумна ми веднъж, че ако човек иска напълно да пречупи някой, да му наложи най-страшното наказание, от каквото и най-страховитият убиец би се ужасил, би се свил от него още преди да го е почнал, всичко което трябва да направи човек е да му даде работа напълно лишена от полезност и смисъл.

Достоевски

Началото: В един от тези фирмени уъркшопи на които всички искат да ходят и после заспиват по столовете, намирам треньор който после ми влияе много – по начини които не разбирам напълно – да се занимавам с обучения. Беше преди години, още се занимавах с административна работа. Имаше благ поглед който рядко можеш да видиш сега, и беше привлекателен заради това, отиваше му, и беше над петдесет. Привлекателен по много начини – стилен, въздържан, но с топло излъчване. Но това което ме дърпаше към него беше начинът по който водеше групата в разговор. Не използваше слайдове или явна структура, а просто говореше с нас и вкарваше понятия. “Как мога да сгана треньор като теб?” го попитах.

Той се замисли и ми казва – просто го правиш. Започвам да разпитвам, запознавам се с правилните хора, правя добрите стъпки, малко късмет и става, почвам да водя и така до днес.
****
Вероятно бях видяла и тъгата в него да работи в голяма корпорация без ясно призвание. Не би го разбрал на момента със спокойното му усмихнато поведение. Изглеждаше като някой който компаниите умират да наемат.
Колегата ми каза, че му изглеждал твърде мек и състрадателен. Аз си го харесвах. Харесвам учители, които искат да ти кажат нещо истинно. Харесвах го и защото беше работил много неща преди да стане треньор и искаше да ти помогне да се справиш с работата в голямата фирма. И сякаш не ни казваше всичко за корпорацията и работата, стоеше настрана от темата за смисъла на това, което правим. И мисля че го разбирам.

Какво се случва: Желанието за смислена работа е модерно откритие. Не ни стигат стабилна работа и сносен доход, за да нахраним вътрешната си нужда за смислена работа. Но намирането на смислена работа е предизвикателство за всички ни. И мисля, че го разбирам.

И сега какво: Започвам серия от постове за намирането на смислена работа или смисъл в работата. В тях ще изследвам корените на желанието ни да намерим този смисъл, и как да се улесним в това търсене.