хармониката на дядо ми

Понякога гледам някоя улица с тълпа и си мисля: след сто години, всички ще сме мъртви. На същата тази улица преди сто години, вероятна друга жена си е мислела същото нещо. Може би и тя като мен се е успокоявала с мисълта, че любовта се предава в следващите поколения, в привичките и идеите, които развиваме в учениците, децата, приятелите ни. Вкъщи имаме инструментите на дядо ни за тъкане на рибарски мрежи, бродериите на починалата ни баба и думите и влезли в мен “и умната” с които понякога изпращам приятели. Чувството за хумор и сарказма на татко са живи в мен, така че той не е наистина мъртъв. Усещането за музика от дядо ни тромпетиста се предава към мен и едната ми кака в пеенето и продължава живота си в племенника ми през китарата му.
Този дълбоко докосващ процес, който свързва човек с човек в паметта през поколенията, може да бъде символизиран от предмети, които се пренасят заедно със знанията на нашите деди (и баби.) Вкъщи сме горди съдържатели на хармоника, която вече е толкова ръждясала, че не става за свирене. 90те когато нямахме кабелна дядо ми вадеше хармониката и ни свиреше, а ние танцувахме. На дядо ми пък му е пренесен тоя апетит от малък, от дедите. В днешно време като ми се дотанцува пускам Youtube и soundcloud, но като попадна на тая хармоника (или вляза в работилницата му в мазето) пак си поплаквам ако ме хване неподготвена в хормонален ден.
Дядо ми ще бъде забравен евентуално; племенниците ми може и да не говорят за него на децата си; но съм сигурна, че ще ги учат и стимулират да търсят тази емоционална изява.
Заедно с музиката ще пренесат и обичта, която сме получили първоначално от дядо ни. О да, дядо ни ще живее, дори и името му да се споменава все по-рядко, а хармониката му да се изгуби. Така се пренася мъдростта от поколение на поколение.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s