как разбирам коя работа е за мен

20161230_085344След няколко години трейнърство на доброволни начала в една огромна корпорация, започнаха да ме канят за различни трейнърски позиции. За да водя обученията, си взимах отпуски, защото шефката ми не ме пускаше да ги водя. Но бях убедена, че точно те са ми смисленото в офиса, точно те ме карат да се чувствам добре. И ги водех. Сега съм трейнинг мениджър в друга компания, в която вярвам, харесва ми бизнеса и. Виждам смисъл. Oтваря тая голяма тема – защо толкова се стремим към сигурност в корпорациите, към престиж и пари, а въпроса със смисъла го замитаме някъде под килима.

Смисъл е да се стремим работата да отговаря на вътрешни ценности, които имаме за себе си и за света.
Моите се изясняват с времето. След един злополучен опит с бизнес, който не харесвах – да обучавам хора в голяма компания за напитки, разбрах, че не искам да работя за индустрии, чиито продукти не харесвам. Не ми се работи за банки и застрахователи, и тютюневи компании, за финансови отдели, или за компании които произвеждат гадна храна.
Разбрах, че седене дълго пред компютър не ме зарежда. Обичам комбинация от това да обучавам хора на живо и виртуално, от възможности да уча сама и в обучителни сесии и да имам възможност да си работя от къщи когато имам нужда от пълна концентрация (като създавам обучителни материали, например). Не ми харесват и обучения по процеси, искам да уча методологии и по-общи психологически умения, които мога да приложа на различни места. Отмятайки през опита си какво е за мен и какво не, и с доза късмет, стигам лека полека до по-съществена и удовлетворяваща ме работа, която повече отговаря на представата ми за това какво е добра работа за мен.

Питали собственик на успешен бизнес каква е тайната му.
Той казал ” Добри решения ”
Питали го как е стигнал до добрите решения.
Той казал ” Опит ”
Писали го как е добил опит
Той казал ” Лоши решения ”

аз правя моите привидно лоши решения, казвам не на възможности, които изглеждат сигурни, но вътре в мен си знам, че не са моето нещо, и чудното е, хубавото е, че ми се отварят нови, по-мои врати.
Правете вашите ” лоши решения “. За добро е.