4 трика за говоренето пред публиката от рап баталите

11259175_1000441193300493_2549063799718930435_n
1. Публиката иска да чуе умението ти да говориш, не просто какво можеш да изръсиш на момента

Докато изследвам различни форми на изразяване пред публика стигам до рап баталите. Има едни момчета, и рядко момичета, които се събират в ъндърграунд заведения – от които съм ходила само в Sugar и Грамофон, и си правят битки, рап батали (rap battles). Но не физически, а с думи, рими, речитативи. Идеята е да излезеш на сцена срещу опонент и да импровизираш на фона на рап ритъм. При съзтезателната форма рапърите отпадат битка след битка, докато се стигне до финал с най-добрите в рамката на една вечер.
Много от рапърите избират да псуват или обиждат и така да печелят с хейт публиката. Но излиза, че хората ценят умението да се аргументираш пред безсилието на празни псувни. В крайна сметка това, което казваш за другия, говори много повече за теб, отколкото за другия.
Тук проличава кой колко го бива:

Защо публиката ги усеща така нещата? Защото просто Жлъч беше по брутален, а Сахата с по-невулгарни думи успя да сипе и да каже к‘вото трябва. – Спенс

Публиката гласува кой се е справил с римите по-добре. Пънч е когато успееш да забиеш някой особено остроумно:

Нямаше никакви пънчове
Ще те стъпкам като зрънчо бе
Немаше никакви яки стихове
Аз затва като пеем ще пазиш тихо бе

Излиза, че е по-добре да си помълчиш малко докато излезеш с по-добър пънч, отколкото да ръсиш к’вото ти дойде.

2. Да импровизираш е умение: 1% талант и 99% практика

В древногръцките и римските форуми ораторите изнасяли речите си пред публика. Рап баталите отговарят на тая нужда да чуваме аргументирани речи. Диагностицират в думи ситуацията, карат ни да разбираме по-дълбоко и да се забавляваме с това, което се случва около нас. Ние сме хората на сцената, искаме да успеят, искаме да чуем истини от тях и да си кажeм – аха, ето това е отговор. Неумелите опоненти отпред много бързо отпадат. Излиза, че не е толкова важно да си научил наизуст рими и схеми, защото като ти свършат или ги забравиш, оставаш празен, не можеш да реагираш.

                   Тва не е защото много репетирам
А защото на сцена много добре импровизирам


“Скила”, умението, е да имаш много обща култура, да си слушал много рап, да си го разбрал, да си наблюдателен, да си се тренирал като поет (Сахата обяснява как пее freestyle по градинките от 10-11 години), за да можеш да регираш на конкретната ситуация и да ангажираш публиката: 
                   Танцуваш ми тука все едно че правиш паневритмия 
                   Слушаш ми римата и получаваш аритмия

                   Гледай да не ти се скъса некоя вена
                   Че ще стане проблем на тая сцена

 3. Да се научиш да говориш добре, не значи да говориш в определен формат, а да достигаш до хората и да ги караш да се чувстват по определен начин. 

Докато гледах цяла вечер youtube рап батали си дадох сметка, че идеята не е тия хора да казват кой знае какви дълбоки неща за живота. За разлика от импромпту махленски спор или сухарски политически/бизнес/корпоративни речи, рап баталите създават усещане за общност, за outlet на всичко неизказано, което имаме; за тоя момент в който някой те обижда, но се сещаш какво да му отвърнеш когато е твърде късно. Не е въпроса да имаш определено образование или формула за изнасяне на реч, а да можеш с думите си да достигаш до хората ефективно. Не колко си интелигентен, а как използваш тази интелигентност.

Храниш ме че много пуша
С две рими ще те изтърбуша
Чудиш се тоя пънч откъде ми дойде
Смешна шапка батка
С тая фанелка тва да не ти е физзарядка
Само тихо когато Сахата говори,
И после падаш на земята за лицеви опори.

4. Да си самоуверен значи да се държиш като някой, който е самоуверен 

 Докато опонента им в батала може да изглежда гигантски голям или гиганстки добър, не забравят, че и той е човешко същество с по същина същите нужди, желания и проблеми като тях. Перничанинът Сахата, който както вече става ясно ми е любимец, се отнася с респект към опонентите си, както и с респект към себе си. На сцената изглеждат пълни непукисти, езикът на тялото е на някой, който няма проблеми със себе си. Слушат всичката атака, която изнася към тях, но си дават сметка, че това е временно, игра, и да те нарекат дебел, прост, неумел, все тая – ти най-добре знаеш кой си. Взимат опонента си сериозно, но не и лично.
На батала на финала понеже влизам влизам като хала
и те правим по смешен от Владо Въргала
Понеже си в кафево, пращам те на кафе при Гала
Бате, с тоя ш‘си правим гаври, след тоя батъл за мене само лаври
Може да ми сложите направо венец, щото си личи с микрофона кой е хитрец
Не че римите му не ги обичам обаче на сцена се налага да го запичам
Да те стрелям, да те мачкам, рап братленце денонощно бачкам


*Всички лирики са импровизации на Сахата