счупена ключица – месец по-късно (снимки)

Преди 32 дни, на 27 април си счупих ключицата. Спусках се с колелото, отдясно мина колоездач, загубих баланс и изхвърчах пред колелото. Паднах на глава и на рамо, откъдето и счупената ключица. Това е най-често чупената кост при колоездачите. Оперираха я и поставиха пластината на 28 април. Оттогава ходя с митела, която придържа рамото сравнително обездвижено.Вчера си направих първата контролна снимка. В събота ще се срещна с ортопеда хирург от Окръжна б-ца, за да ми каже как върви.

 

Виждат се 7 винта, а там където има един настрани е и най-голямото счупване. Счупването е дистално, т.е. във външния, най-тънък край на ключицата. Това са и най-редките счупвания на ключици, обикновено са по средата и се лекуват без операция; чувствам се специална 🙂

Месец по-късно чувствам ръката си по-стабилна при движение. Болки почти няма. Усещам опъване при движение, но е нормално заради пластината. На това място човек няма мазнини, а и при моите вече 70 кг и на 180 см, може да се каже, че съм слаба и че костите ми се виждат повече. Костта никога няма да е съвсем същата, но не след дълго ще имам нормална функционалност. Когато съм готова ще започна и да я заздравявам с постепенно увеличаване на силовите упражнения.

Белегът месец по-късно:


Слагам лепенки CicaCare 
Ще седя с лепенката още месец и половина, за да могат да минимизират съединителната тъкан, която се образува след операция. Когато след година махам пластината ще мина още един курс с тези лепенки. При всички случаи белегът е по-малък отколкото когато чупих ръката преди 3 години, благодарение и на лепенките.
Нощем спя само по гръб. Снощи за първи път не издържах и легнах по корем, почувствах се добре и нямаше болка, довечера ще пробвам пак.
Обличането и слагането на сутиени е трудно, защото трябва да провирам ръкавите без да мърдам рамото. Взех си спортен сутиен с широка презрамка и ми е по-леко. 
Радвам се, че минах операцията още в самото начало, защото сега имам много по-добри изгледи за пълна функционалност на ръката, отколкото ако чаках месеци 5те малки счупени костици да се съединят.

неща, които помагат, ако счупиш ключица:
1. яж месо и млечни. Тялото има нужда от протеини, дори да не ти се яде.
2. не се панирай ако ръката ти се движи малко, с такова счупване пълното обездвижване е на практика невъзможно.
3. ако решиш да оперираш, запази спокойствие в деня на операцията. Това е най-доброто решение за активни млади хора с голямо счупване, защото възстановяването е по-пълноценно.
4. когато почнеш пак да караш колело, или да спортуваш неща с натоварвания на ключицата, карай го кротко и увеличавай натоварванията постепенно. Изкушението когато нямаш болки, е да натиснеш възможностите си. По-добре по-бавно, но по-сигурно възстановяване.
5. пази си рентгеновите снимки, искай копия. 6. спи по 8-9-10 часа. Осигурявай си много сън и почивка.