Maggi буламачи и гадорийки

Това е бележката, която оставих на майка ми сутринта, до бутилката на Maggi, която си е купила, с ужасния им боядисан буламач за готвене.

предисловието:
когато се опитвам да прекарвам някакво време с нея, често ни съпровожда Кузел от турските сериали (мн хубав висок младеж, изобщо напоследък все привлекателни турци в периферията на живота ми), прекъсван от реклами. Майка ми послушно ги търпи и твърди, че нищо не чува. Да бе да! Онзи ден даваха за невероятния вкус на Маги Унисос и днес вече той се мъдри в кухнята!
Проблемът е че хората инстинктивно вярват на това, което виждат. Затова и не гледам телевизия от години, просто издивявам като видя реклами. Подсъзнателно ти набиват информация, която като фейсбучето е напълно излишна.
Фармацевтичните компании, хранителните производители, банките, супермаркетите и всички по веригата имат само изгода от това да ядем повече и по-скапана храна. Така ще сме болни, ще изплащаме дългове, ще купуваме повече, ще пием прескъпи лекарства и няма да имаме сила да се интересуваме от наистина важните неща като това какво правят законодателите и изпълнителите на законите с данъците и държавите ни. Защото сме дрогирани с Maggi унисос, Nestle закуски с мега-много-боклуци-в-тях, Danon със сухото им мляко, а Кока Кола… да не започвам. Бясна съм на Nestle, че се опитват да купуват международни лицензи за бутилиране на вода. Пичове, скоро ще искате да бутилирате и въздух, нали? И за фармацевтичните компании има какво да се каже, след като произвеждат лекарства, които да не ви излекуват, но да ви държат живи максимално дълго.
Извод: да се храня с максимално естествена и непакетирана храна, простички неща, и по възможност приготвени вкъщи, където знам, че никой не ми блъска УНИСОС!

В него: има сол, овкусители (мононатриев глутамат, Е635), оцет, глюкоза, екстракт от мая, натурално идентични аромати.
Какво по дяволите естествено има в цялата работа? Плащаш за нещо солено, захаросано и бъкано с химия, която да ти увеличава апетита. Бясна съм на Maggi. На рекламите също. Хората не осъзнават, че истинската храна е съвсем проста и вкусна – завъртете се около плодовете и зеленчуците, наминете през изварата, бобовите, ако ви е на сърце и месото. Подправките, копър, чубрица, билки и растения, елементарно. И сте готови. Защо са ни допълнителни вкусове? Продукти внесени от майната си? Къде във времето сме загубили усета за простичките яденета?

Извод: да купувам максимално повече основни храни произведени в България или близо до България. Да избягвам консервирани храни.

От опита ми със захарта вече знам, че вкуса може да се промени. Може би съм и в някакво състояние на отричане, но предполагам, че нямаше да издържа 70 дни без захар (мед, сушени плодове, глюкоза) на едната воля само. Вкусът ми се е изменил, както и секциите в супермаркета в които имам нужда да пазарувам са намалели наполовина. Днес си дадох почивен ден от режим, защото от утре започвам серия до 11ти май без брашно и захар, в т.ч. пълнозърнеста паста, фиде и хляб. И пак не ме изкушават разните сладкиши.

и както каза Юрий Ковачев за аюрведа храненето в една лекция:
понякога
е по добре да го изядеш, отколкото да го мислиш.
Въпросът е с времето и с малки стъпки да намериш все по добър баланс.

3 thoughts on “Maggi буламачи и гадорийки

 1. С право си бясна. И като видя баба да купи на децата кетчуп или суха паста, за напитките да не говорим, лошо ми става. Мигар ( любима дума напоследък;)) аз не се раздавам в кухнята ежедневно, за да им дам поне доколкото мога истинска храна. То ми е ясно, че в училище продават боклуци, но поне у дома да не влизат.
  А от всичките индустрии фармацевтичната ми е най-“любима”.

  Like

 2. Интересни съставки има в този унисос 🙂 … но много ми приличат на натуралния дресинг който си направих на салатката:
  – Сол, пипер, зехтин, малко оцет , и малко лимон. Прекрасно, натурално….
  Сега нека да го кажа по друг начин какво съдържа този дресинг:
  – Sodium chloride (Сол), натурален аромат (пипер),Mono-unsaturated fatty acids, Saturated fatty acids, Linoleic acid (и трите основата на Зехтина), Е260 – Acetic acid (оцет), натурален аромат + Е300 (лимон)
  Така вече не звучи добре ….
  Истината е че никога не знаем какво точно купуваме от магазина, каквото и да е това. Единствената натурална храна е от село, при баба собствено производство. Но за съжаление живота ни е такъв че не можем да си го позволим за постоянно, поне за сега.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s