защо да си изчистиш гардероба – сега

Представи си живот с по малко
по малко вещи, неща
по малко за оправяне, по малко стрес
по малко недоволство
живот с по малко разсейване

а сега си представи живот с Повече
повече време, повече значими връзки
повече Растене, и допринасяне, и доволство
живот изпълнен с вдъхновение, незатлачено от капаните на хаотичния свят наоколо
това е живот живян съзнателно
не перфектен, дори не и лесен

но,… оПростен живот.

по цял ден към нас идва поток информация – от сутрешните реклами и новини (дори по любимото ми Джаз FM грррр), през интернет, колегите, приятелите, децата в училище, залети сме с ъпдейти, нови продукти, услуги и нужди, които не сме и подозирали, че имаме.
може би някои от вас успешно блокират този поток информация, за което моите адмирации, но аз се чувствам залята от информацията, която се сипе наоколо. Като непотърсен съвет или несъзнавано желание, ако преди сме знаели какво се случва в живота на шепа хора, трима-четирима, сега през медиите и мрежата знаем какво става в живота на съседката от квартала, която съм виждала само една вечер когато си разделихме такси до нас.

минимализмът е реакцията на човек към всичко претрупване, което му идва отвън.
започнах преди няколко години, когато за първи път живях извън къщи. по едно нещо на ден. изхвърлях, но и често заменях една глупост/вещ с друга, нова, но носеща същите проблеми за съхранението и опазването си. колкото повече нови неща имаме вкъщи, толкова повече малки неща за обгрижване, избърсване и опазване ни се натрупват.
четох за Леонардо ди Каприо, който бил част от движението на минималистите, или хората които притежават до 100 предмета. това включва дрехите, лъжиците, чашите, колата дори.
не се стремя към 100 предмета, но имам голям напредък с вещите.
спрях да купувам книги, с Киндъл-а чета десетки книги, без да се налага да купувам, пренасям и съхранявам. спрях да ходя в мола, за да се утешавам и забавлявам чрез пазаруване. вместо това карам колело или тичам, или съм просто навън. харча за преживявания, пътувания, масажи, театри. рядко прибирам нещо вкъщи, и гледам да е нещо практично или мн красиво.

почваме от принципа на това да държим в къщата си само неща, които ползваме/са ни полезни или които са красиви.
в началото беше трудно, първо разкарах дрехите, които не бях носила последните 6 месеца. още се боря с това. после почнах с подаръци, които не харесвам и техника, която е непоправима или чиято поправка ще струва повече от самата техника. продължих с вещи, които просто не ми трябват, защо са ми 5 нощници, като и 3 ще ми свършат работа? после неща, които са захабени или които имат дупчици, или които не ми стават, или които просто не ми харесват, поради каквато и да е причина. чаши с рекламни надписи, захабени чаши, спукани чинии, стари пликчета, окъсани любовни романи, поочупени мебели.
с всяко изхвърлено нещо освобождавам по малко пространство в ежедневието си и дишането вкъщи става по леко. от три месеца не купувам дрехи и така ще бъде до края на юли. правя си табло в Pinterest, за да разбера какъв е стила, който най ме влече и искам да се обличам по него. веднъж щом приключа с не-купуването планирам да купувам до 5 неща на сезон, т.е. на всеки три месеца, в т.ч. обувки, аксесоари, дрехи и спортни дрехи.

ако искаш и ти да пробваш с минимализма и да поизчистиш живота си от ненужни неща, за да освободиш енергия за важните неща, няколко неща с които можеш да започнеш:

1. започни с по 1 нещо на ден. стара хавлия, захабена от ползване. химикал, който не работи. или говарска книга, която едва ли някога ще пробваш. започни с това, което ти е най лесно да разкараш.

2. отдели си време за разчистване на гардероба. отдели любимите си дрехи, и тези, които ползваш често. опитай се да се разделиш с възможно повече от тези, които не ползваш. дари ги, продай или ги изхвърли. колкото по малко неща имаш, толкова повече им се радваш!

3. ако последните 6 месеца не си ползвала нещо, най вероятно никога няма да го ползваш. изхвърли го. после винаги можеш да заемеш същата вещ от някого.

4. не дръж стара храна вкъщи.

да живееш с по малко отиват далеч отвъд разчистването на вещите, но това е началната необходима стъпка.

3 thoughts on “защо да си изчистиш гардероба – сега

 1. Рони, голям съм майстор в изхвърлянето, ма после минава ОТК у дома и връща;) Затова имам нова тактика- “без да искам” батисвам едно по едно нещата, които искам да изхвърля, и ми се получава. Винаги съм избягвала да служа на вещи, искам да събирам спомени и хубави преживявания. Чашата с блоковете и птиците хвърли ли вече;)?

  Like

 2. кой е ОТК?:)
  чашата си е жива и здрава в шкафа, минава към графа “красиви неща” и я снимах днес, зад а участва в един бъдещ пост.
  а се иска силна воля да не служиш на вещи и да не се водиш по консуматорския акъл.

  Like

 3. Така сигурно се създава и подхранва усещането за свобода :-). Все още не мисля, че мога да направя крачката напред към изхвърлянето, но работя по въпроса да не трупам повече вещи, отколкото вече заемат място вкъщи.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s