сецнат кръст: 5 неща, които ми помагат

 Миналият понеделник, както си тичах, изпитах прорязваща болка в кръста и дотам – блокирах на място. Добрах се до вкъщи и от този момент нататък цял ден изпитвах болка в кръста и корема на талази. Ужас! Ето до какво стигнах:

1. Прегърнах възможността да си почина: тъй или иначе светът няма да свърши без мен и земята ще продължи да се върти. Взех си книжката, изгледах Girls и малко Дейвид Линч. Оказа се, че мога да се забавлявам чудесно дори когато съм принудително на леглото.

2. Намерих си набързо физиотерапевт и имам късмета да е такъв, който отговаря на въпроси любезно, обяснява и не ми предписва рентгенови снимки. Понамести ми малко прешлените, показа ми две упражнения, за да изляза от критичната фаза, и ме окуражи. В такъв момент нямам нужда да слушам мрачните прогнози на познати. Сецването на кръста може да се случи на абсолютно всеки и не ни обрича на дълъг живот в мрак и гръбначен ужас. Избирам да се грижа за тялото си и да дам повече внимание на гърба си, но имам нужда от подкрепа, а не от празни приказки.

3. Аква аеробика! Вчера отидох в басейн Спартак и просто ми светна. Облекчих се моментално. Това е облекчената ми физиономия. Ммм…

4. Не си и помислих да се задържам в леглото повече отколкото ми беше абсолютно необходимо. Всеки ден ходя все повече (около час бавно ходене), а днес, седмица след сецването, ще пробвам 1 км мн бавно тичане. Движението ми помага, макар че след известно време почвам да усещам болката отляво и тогава си полягвам.

5. Почнах да правя йога и да седя по 5 до 20 мин неподвижно като си наблюдавам дишането. Йогата мн ми облекчава положението с болките, а и ме прави по гъвкава. А това със седенето незнам как помага на кръста, но при всички случаи помага на мене си да усетя тялото по добре.

оттук нататък:
– ще пробвам да тичам, бавно и полека и увеличавам темпото и километрите, докато стигна до 10 км седмично.
– ще пия невробекс (комплекс витамин B)
– следващите 2 месеца веднъж седмично ще ходя да плувам или на аквааеробика.
– ще се разтягам всяка сутрин след ставане. Харесах си този клип за хора с болки в кръста:

https://youtube.googleapis.com/v/9f1Y4OV3QlA&source=uds

– ще продължа с медитирането.

*не съм медицинско лице и пиша само за това, което помага на мен. Ако ти се случи да сецнеш кръст, консултирай се с физиотерпевт и гледай да ти е наблизо.

очаквай и пост за 50 дни без захар, юху!:)

6 thoughts on “сецнат кръст: 5 неща, които ми помагат

  1. Абе няма да те мисля;) Ти си машина на колела, ще се смажеш и ще хукнеш;)
    Важното е, че знаеш как да се почувстваш добре!
    И честит празник !

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s