Всичко, което знам за Юпитер

http://thoughtcatalog.com

 

Юпитер е петата планета в Слънчевата система. Това е “газов гигант”. Някъде в трети клас започнахме да учим планетите и наскоро попаднах на стара тетрадка. Тук сестра ми би се удивила, че не съм я изхвърлила. Спомням си, че си харесах най-голямата планета в Слънчевата система – Юпитер. Падах си по големите неща: сини китове и големи шоколади.

_____Юпитер е петата и най-голяма планета. Това е газов гигант. Вече не помня колко луни има, но има голям брой спътници, включително Йо, Ганимед и Европа. Повечето от това, което виждаме на Юпитер е съставено от газове, включително метан? Не ми се занимава да търся информация за метана, знам само, че е отворен и го има в сърцето на земята. Юпитер има огромна, вечна буря, която можете да видите от космоса, наречена Голямата буря или страхотна буря или нещо такова – това е едно голямо завихряне, което виждате на снимките на Юпитер. Бурята е с размерите на няколко Българии и е много силна.От повърхността на Юпитер (ако приемем, че стоиш на върха на облаците, а не погребан в тях), слънцето ще изглежда пет пъти по-малко, отколкото от Земята. Тя няма да изглежда като “слънце”, а като много ярка звезда. И все пак не можете да се взирате в него, заслепително е. Виж, от Плутон може и да го зяпате.Слънцето ще ви осигури светлина, но не и топлина. Незащитени, ще умрете от студ. Ще умрете за секунда без скафандър. Както можете да си умрете навсякъде другаде в познатата ни Вселена, с изключение на Земята. Ще цитирам друг, по-добър писател, “Изглежда, че Вселената е 30 милиарда светлинни години и всеки сантиметър ще ни убие, ако попаднем там. Това е позицията на Вселената по отношение на човешкия живот. “Но това не са всички факти, които знам за Юпитер.


Учените смятат, че ядрото на планетата е изработено от въглерод. Така че всичко това е въглерод, като черни въглища, и притиснат от газ, и от тежката гравитация въглерода става на диаманти.… Така че в ядрото си, най-вероятно, Юпитер се състои от диамант, който е с размерите на планетата Земя. Размерът на планетата Земя. 

 
Забравяме неща, които са невероятни. През цялото време. През. Цялото. Време. Тази огромна планета. С буря с размерите на няколко Българии. И в центъра, има един диамант.


Както и да е.

3 thoughts on “Всичко, което знам за Юпитер

 1. Пък аз харевам Сатурн, заради пръстените. Въпреки че и Уран има пръстени, ама на Сатурн са по-внушителни и си струва да караш кораб-изтребител през тях, ей така за спорта, не да ги изтребваш … камъняците из пръстените де. И най-много харесвам мъглявините, защото там се раждат звезди,пък това ми е най-интересно, ама няма да живея толкова дълго, че да стигна до някоя от тях … или до някоя черна дупка 🙂

  И бурята е с размерите на ужасно много Българии и Европи, ама нещо четох наскоро, че и тя се променя, ама не помня как и защо.

  Обаче пък отвътре може да има живот, за какъвто не предполагаме, който лети и гравитира с газовете. И диша метан и деяни на студ. Що да няма!

  Like

 2. Имаше един период, в който много се вълнувах от планетите и четеех с интерес за тях. Сега други работи ме вълнуват, но никога не бих спряла да се възхищавам на природата и чудесата, а това е едно от тях! Страхотна публикация!

  Like

 3. Така е, забравяме за много неща. И се радвам, когато има някой като теб, който да ни припомня интересни факти. Усмивки! 🙂

  Like

Comments are closed.