10 дни не-клюкарстване

Признание. Да клюкарствам ми е забавно.

Приятно дори. Да не казвам “обединяващо”, особено в онези отношения в които няма какво друго да си приказваме и малко клюки са най-лесния начин да се обединим.

ресурс

Снощи се замислих, че всъщност говоренето зад гърба на някого не ми помага особено. Има тънка линия между това да преживявам чрез приказване случките в ежедневието и да почна откровено клюклю.

От една страна, клюките са начин да контролираме другите, да налагаме норми в обществото. Еди-кой си как може еди-как си да се облече! Как може еди какво си да направи по този или онзи начин! Не го ли е срам! Тази как си е простряла гащите или пък онзи как така ще говори така на съседите! Или: хмм, те са се надушили, онзи е с връзки или пък тая каква е…

В края на краищата, на никой не е приятно да чуе, че го коментират зад гърба му в негативна светлина. Нито пък аз самата получавам нещо от цялото коментиране, освен че съм си загубила времето и евентуално издишала малко пара.

Минавам на неклюкарска диета. Искам да видя как ще се отрази на мозъка ми.

Реших се да пробвам за 10 дни да не съдя, заради 2 основни причини:

 – за да имам по-дълбоки връзки с хората: 
когато можем да се доверим напълно на някого, като знаем, че той ще пази тайните ни, откриваме сърцата си за този човек. Можем да се отпуснем и да му споделим какво ли не и знаем, че то ще остане с него. Когато сме приятели, на които човек може да се довери, увеличаваме възможността да имаме по-дълбоки приятелства.
Когато съдим, хората ни се доверяват по-малко и ни избягват.

– защото с клюкарстването трупам негативна енергия:
когато клюкарствам започвам да действам заради неразумни и нерационални емоции, изобщо неща, които не ми помагат да израствам.

И така, за 10 дни ще се опитам да не слушам мненията на другите и да преживявам хората сякаш ги срещам за първи път, без да ги съдя или да се преструвам. Пфю. Ще е интересно преживяване.

Кой е с мен?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s