Хербалайф, или за изкуството на убеждението

А така ми се искаше да ме навият. Не че не знам какво са продуктите им всъщност и цялата рекламна кампания на какво се обосновава. Но пак в мен едно гласче поиска да вярва че има магически прахчета които променят ежедневието и тялото. Че са представени по интелигентен (разбирай убедителен) начин, който да ме увлече и да поискам да стана част от тази общност.

Всичко почна преди 2 години. Бях чувала и преди за Хербалайф, но все като за шарлатани пробутващи стока. Тогава познат обяви програмата им за проникновение в живота си. Беше отслабнал, носеше гривнички с послания “Бъди силен”, ходеше по семинари в чужбина. И зарибяваше колежките.
Две-три отидоха с него, купиха си кремове и мазила и дотам. Една от тях остана с групата “за отслабване” и свали 20 кила за няколко месеца. Ще кажеш – чудно, може би Действа.
Силата на внушението подейства при нея и даваше по 200 лева на месец за праховете и чайовете им. Забелязах че ядеше по пилешка пържолка на обяд с един-два домата. А преди колежката си нагъваше пици, сладко и други красоти в безразборни часове на денонощието (работехме на смени та я наблюдавах).
Аз разсъждавах че сваля защото не яде. Но имаше и гъдел в мен, да видя какво е това чудо, тази група в която се събират и я подкрепят и сваля. Да кажа само и че колежката не се славеше с големи умствени капацитети, та е била сравнително лесна за обработка и манипулация.
Но в този случай е добре за нея, защото не поставяйки програмата под съмнения тя я следваше подробно и получаваше резултати.
Мина време, другарче от университета ми казва пак за Хербалайф. Хайде с мен, говорят за фибрите, за спорта, интересно е. Този път другарчето е с натрупан умствен багаж. Гъдела на любопитството вече минава под мишниците и казвам да видим. Все пак толкова години слушам за Хербалайф, може да не е случайно, може това да промени живота ми към по-здравословно и смислено съществуване
12 седмици, 12 лекции, личен “консултант” който да помага с програмата и избора на хранене, даваш 30 лева за тази програма, звучи обмислено
лекцията: в нова кооперация на Сточна гара се събират куп хора и гледат калпаво поднесена PowerPoint презентация с ръкопляскания за всякакви глупости от типа на: нашата Пепи пи от чая на Хербалайф и успя да спечели някаква си купа по плажен волейбол на летния лагер на студентите по филология. Бурни аплаузи и подвиквания (основно от консултантите). Лили свалила кило и сто за една седмица с продуктите на Хербалайф. Ръкопляскания. (Лили е видимо над 110 килограма та с едно ходене пеш ще ги свали). После се почват едни презентации на продуктите – протеини и чайове, създадени по космически технологии на НАСА, на клетъчно ниво от д-р Някой, за когото всички освен презентиращата май не са чували. Съставките за хранителните добавки са отгледани в “трите най-чисти района на света – Манджурия, горите на Амазонка, и още едно, ама не се сещам”. И междувременно поднасят чайовете и кисело мляко с гадното прахче за проба в пласмасови чашки (колко екологично). Вкусът на нещата беше за моя неизтънчен вкус твърде химичен. Наратко – отвратителен. Моята дружка имаше въпроси, но там въпросите не се посрещат с радост, даже ако ги няма – най-добре.
Но пък цялата стая гори от възторг и го усещам по гърба си. Лекторката ме пита какво ме е подтикнало да ида. Смънках някакъв отговор потопен в овации. Почствах се добре, ами щом и с недомлъвките ми така ми се кефят, трябва да са готини хора. Психологически трик, ей.
Коронният номер дойде накрая. Набързо ме прибра една 22 годишна консултантка, измери ме и ме обяви за умиране. Висцералните ми мазнини се били обвили около органите ми и трябвало да се вземат спешни мерки. Показа ми набързо таблички с параметри да се видя колко съм зле и ме офертира с 3-4 продукта. Докато се усетя имах уредена среща за лично промиване на мозъка и убеждаване. Тя била свалила 18 кила за 7 месеца с Хербалайф и неядене. Уау.
Аз съм си притеснителна по природа и искам да угаждам на хората, та не можах да откажа на момент, а ден по-късно по телефона.
Исках да им повярвам. Че има място в София където без клетъчни продукти човек може да подобри начина си на живот. Че има групи за подкрепа. Ама къде съм тръгнала да ги търся и аз! Знам само че по-близко до природата с храненето е по-добре за мен.
П.С. 2016та – спрях да спазвам диети, щото да си дебел си е много готино.

П.П.С. бившата колежка си била върнала килата.

9 thoughts on “Хербалайф, или за изкуството на убеждението

 1. Пий капсули под формата на ябълков оцет. Възвръщали теглото мигновено и моменталически…
  Глупости, разбира се!:)

  Малко, но често. Тва е формулата:) И пеша до най-горния етаж на нещо си, примерно:)
  Поздрав!:)

  Like

 2. ха-ха, по-забавно нещо,за програмите за отслабване,освен преживяванията при д-р Емилова, не съм чела. Успех в търсенето на съмишленици!

  Like

 3. Аз 13 години ползвам тезипродукти и същевременно работя с тях.
  От личен опит мога да кажа че хората с удоволствие дават пари за да задоволяват пороците си и много трудно се разделят с тях, когато дойде време за да ликвидират последствията от задоволяването на пороците си.
  Ваъобще народа дебелее масово и ако им предложа начин да си легнат дебели и да се събудят слаби и да не плащат нищо – всеки ще се съгласи.
  Колкото до продуктите – аз лично съм свалил над 25 кг. и 13 години ги поддържам и се чувствам много добре.
  А пък който иска може да си ходи дебеличък.
  Един умен човек е казал: “Тялото е багаж, който носим цял живот и колкото е по голямо теглото му – толкова по кратък е пътят му.”

  Like

 4. По-добре да си дебел и сит, отколкото дебел и гладен.Страхотно написана статия.Много се радвах по време на четенето и. Има на какво да се науча от теб.Въпроса който си зададох е : “Как от една такава скучна и посредствена тема, се е получил страхотен за четене текст?” 🙂

  Like

 5. Много хубав текст! И според мен не трябва да се вярва сляпо на всичко, особено при опит да ти продадат не само идея, но и продукти. Човек трябва да най-вече в себе си, тогава се случват истинските чудеса. А групата за взаимопомощ определено си намерила, тя помогна и на мен!

  Like

 6. Доста си далеч от истината, незнам защо хора с перде на очите записват курсове за снайперисти…съмнявам се и това да схванеш..

  Like

 7. В далечната 1995 година, бащата на моя съученичка много умело “зариби” майка ми с този хербалайф. Тогава за първи път се чу за него. Моята майка имаше проблеми с щитовидната жлеза и получаваше кризи. Бяха й обещани не само няколко килограма в минус,ами цветущо здраве. Край на проблемите с щитовидната жлеза. Няма да споменавам колко скъпо струваха тези прахчета и талашени хапчета. Точно така-талаш. Опитах едно и имаше вкус на пресован шперплат,с такава консистенция. Очаквания ефект не дойде (добре че беше малко разумна да спре още на първия месец). Здравословните проблеми се разрешиха,но с методите на съвременната медицина, а не с “шарлатанията”.
  Мога да разкажа и за друг случай,на друг подобен продукт-за здраве и красота. Дамата умело ни уверяваше как го ползвала,колко добре се чувствала. Радвала се на пълно здраве и подобни. В един злощастен ден за семейството ми бяхме на траурния парк в града. Неволно се сблъскахме с “вечния дом” на същата тази дама,която беше така здрава и красива. Това е много красноречиво,че подобни фирми са измамници,а техните “служители” просто са с промити мозъци,че чак си вярват.

  Like

 8. “Разните им мазила” са произведени в Италия 🙂 и аз си ги ползвам защото съм сигурна, че са именно на марката Хербалайф и със сигурност са произведени в Италия 🙂 и колкото и дистрибуторско да звучи – козметиката е перфектна. Забележки нямам. Уважавам мнението в статията, то си е лично, преживяно и така усетено. Така и трябва да бъде. Като не ти харесва – по добре не се вписвай насила там. С пожелание за успех при свалянето на килограмите 🙂 и един приятелски съвет – каквато и диета да предприемете задължително преди нея направете детоксикация т.е. освободете червата и хр.система от боклуците във вас. Междувпрочем “измамници” е доста тежка дума за един дистрибутор. Лично аз се засегнах. 🙂

  Like

Comments are closed.